tiistai 9. huhtikuuta 2013

Minikasvihuoneen harjakaisista yrttikylväjäisiin


Tarkoituksena on ollut jo kolmen kesän ajan kasvattaa itse yrttejä. Joka vuosi ollaan havahduttu syksyllä, että näköjään jäi taas yrttipuskat pelkäksi aikeeksi. Mutta nyt on minikasvihuone kasattu ja yrttimaa laitettu alulle. Ja nyt on vasta huhtikuun alku!


Ihan ensimmäiseksi rakennettiin (tai siis taloutemme miesääni kasasi) eräästä ruotsalaisesta nelikirjaimisesta huonekalujätistä hankittu minikasvihuone. Seinät ovat muovia ja metallikehyksetkin hieman hatarampaa rakennetta. En ole varma tarvitaanko tätä loppujen lopuksi, mutta koska euroja tästä ei pyydetty tusinaa enempää, niin sain heräteostos-pistoksen.

Kasaamisen jälkeen siirryttiin mullan ja siemenien pariin. Ostin Ikeasta (hups, nyt se lipsahti) myös herbs for dummies-setin, jossa oli kaikki vettä lukuun ottamatta valmiina idätystä varten.

Setissä oli 3 pahvimukia, 3 kookoskuitua olevaa kasvualustaa ja 3 erilaista siemenpussia. Kaikista jännintä oli mullanpaisuttaminen. Kasvualustat olivat siis eka tiivistettyjä kiekkoja, mutta kun niiden päälle kaatoi vettä, posahti kiekot meheväksi mullaksi. Kekseliästä!


Mullat vaan mukeihin, siemenet päälle, pieni möyhennys ja vettä kuorrutteeksi. Saa nähdä miten oreganot, sitruunamelissat ja persiljat lähtevät itämään Ikean tapaan kookoskuidussa.

Kun päästiin viherpeukuttamisessa vauhtiin, niin etsittiin viime keväänä kylvämättä jääneet yrtit toisille kasvualustoille. Näissä yrteissä tulee olemaan enemmän kokeellisen kasvatuksen makua, sillä jotenkin siemenpussit unohtuivat talveksi parvekkeelle… Netin luotettavien keskustelupalstojen mukaan pieni pakkanen ei kuitenkaan vie siemenistä itämisvoimaa.

Niinpä rohkenimme laittaa multapedille basilikaa, sipulia, lisää persiljaa ja liperiä. What?? En todellakaan tiennyt mitä liperi tai toiselta nimeltään lipstikka on, mutta wikipedian mukaan se tuo liemiruokiin lihaista makua.


Näitä siemenpusseja varten oli ostettu lisäksi hieman erilaiset kasvualusta, joka kulkee kaupoissa nimellä Jiffy-ikkunalautakasvihuone. Näistä pienistä pyöreistä pelleteistä pullahti vedenvaikutuksesta muhkeat multapallerot ja taas oli jännää! Kaikki toki eivät niihin mahtuneet, joten kaivoin siivouskaapin perukoilta pari pölyttynyttä ruukkua.

Tässä nyt sitten on meidän pieni ryytimaa:


Lopuksi vielä laitettiin kelmut ruukkujen päälle, ettei kosteus pääse karkaamaan. Jiffyissä oli valmiina muovinen kansi. Yrttien aikuiseksi kasvamiseen menee pari kuukautta. Nyt sitten vaan kevätaurinkoa odotellaan ja kastellaan.



7 kommenttia:

  1. Ihana minikasvihuone! Muista sitten raportoida miten yrtit lähtevät kasvamaan. Mä en viitsi alkaa kasvattamaan tänä vuonna omia, niin oon sun yrttikasvatushengessä mukana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja juu, laitan postauksiin väliaikatietoja viljelyksien kasvukäyrästä! Sulla onkin vähän jännempi kevät edessä, ja ymmärrän hyvin, ettei yrttien kasvatus ole päällimmäisenä mielessä. :)

      Poista
    2. No onhan tääkin nyt aika jännää ;D

      Mutta juu, onhan tässä jännitystä ja tekemistä kerrakseen :)

      Poista
  2. Voi viherpeukaloa! Me laitettiin kans eilen chilejä, basilikaa ja persiljaa itämään. Viime vuonna oli sama juttu, mutta sitten kastelu vähän jäi... Persilja kyllä pöhähti. Koitetaan ny muistaa kastella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chilejä! Hyvä idea! Musta tuntuu, että meillä on kohta kaikkialla multapurnukoita. Yrttimaniaa pukkaa päälle!

      Poista
  3. Kasvien kasvatus on hyväksi :)
    Onko tässä kasvihuonemallissa erillistä tuuletusluukkua vai saako kattoa raotettua siihen tarkoitukseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvihuoneen katon saa avattua ja sen voi myös napsauttaa raolle. Kelmuihin pisteltiin myös reikiä ilmastoinnin vuoksi. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...